Ensin syödään luomumuna, sitten luomukana

- Tarina munivan kanan elämästä untuvikosta lautaselle

Pajuniemi tuo ensimmäisenä kotimaisen luomukananlihan tarjolle. Mitä luomukanalle on tapahtunut ennen lautaselle päätymistä? Millaista on kanamainen elämä luomutilalla?

Hautomossa ensi askeleet

Luomu-untuvikoiksi kasvatettavat tiput kuorituvat siitoskanalassa. Luomukanoiksi kasvatetaan yleisiä rotuja kuten ruskeita Hy-Line Brown tai valkoisia Hy-Line White - kanoja.

Kuoriutumisen jälkeen tiput siirretään kasvattamoon. Ruuaksi tiput saavat luomurehua ensimmäisestä nokallisesta asti. Luomurehu on monipuolista. Se sisältää useita viljoja ja valkuaiskasveja. Luomurehun raaka-aineet tuotetaan valvotuilla luomutiloilla, ilman kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Tipujen juomana on raikasta vettä. Kasvuvauhti on nopea, sillä kuoriutuessaan tipu painaa45 grammaa. Tipu kasvaa kasvattamossa 15 viikkoa ennen lähtöä luomutilalle. Silloin tipusta on tullut jo nuori kana. Heltta on vielä pieni, mutta painoa on jo 1,3 kiloa.

Kotitutumista luomutilalle

Luomutilalla tipuja odottaa puhdas ja pesty kanala, jossa on jokaiselle kanaerälle rakennetut uudet orret. Luomukanalassa on enimmillään kuusi kanaa neliöllä. Näin varmistetaan kanalle vapaa liikkuminen ja tilaa lajinmukaiseen käyttäytymiseen.

Kotiutuminen alkaa parin päivän ajan kestävällä sulkien ja olkien pöllyttelyllä. Tipujen mukana olevat kukot pistävät reviirinsä järjestykseen. Orsille kivutaan nukkumaan usein jo toisen päivän iltana sulassa sovussa, nokkimajärjestyksen mukaisesti. Jokaiselle kanalle ja kukolle on oma orrenpala – jostain syystä jokin osa kanalasta voi olla suositumpi kuin toinen. Silloin kanat pusertuvat tiiviisti toisiinsa kiinni. Vähän kuin ihmiset, jotka haluavat asua tietyllä asuinalueella, vaikka olisi ahdasta!

Kanat kasvavat ja syövät, kunnes noin 18 viikon ikäisenä ne aloittavat munimisen.

(Luomukanalassa kanoille on orret, runsaasti tilaa lattialla liikkumiseen, hiekkakylpyjen ottamiseen ja kuopsuttamiseen. Kuvassa näkyvä sininen astia sisältää kalkkia, jota kanat voivat syödä vapaasti. Orsien takana ovat vesipisteet ja munintapesät.)

Luontainen munija

Munivilla kanoilla on luontainen munimisen tarve. Kukko laumassa piristää kokemusten mukaan munimisinnokkuutta, vaikka poikasia ei munantuotantotilalla haudotakaan. Ruskea kana munii ruskeita munia ja valkoinen valkoisia.

Luomutilalla kanan munintaura kestää vähän alle vuoden verran. Keskimäärin kana munii yhden munan päivässä. Keväällä pimeän talven jälkeen ikkunoista näkyvä aurinko piristää munimista selvästi.  Kanat myös kerääntyvät mielellään valoisaan kohtaan ikkunan viereen.

Illalla munintapesät suljetaan, jotta niissä ei nukuttaisi yön yli ja ahkerimmatkin palaavat paikalleen orrelle. Munintapesistä munat siirtyvät munankuljettimella tilan munapakkaamoon. Tilalta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat lajitellaan kokoluokkiensa mukaiseen käyttöön. Kuluttajille luomumunarasiaan pakataan leimatut ja tarkistetut M ja L –kokoiset munat. Pienemmät ja isommat käytetään munamassaan ja sitä kautta erilaisiin jalosteisiin.

(Ikkunoiden määrä on luomusäännöissä määrätty. Siten varmistetaan, että päivänvalo pääsee kanalaan ja näin kanat voivat noudattaa luontaista päivärytmiään. Valonsäteen kohta lattialla on suosituin paikka.)

 

Kukko huolehtii parvestansa

Kukkokiekuu! Aamuherätyksen hoitaa kukko. Kanat aloittavat päivänsä yleensä munimalla. Luomutilalla kanoille on pesä, jonne ne pääsevät hämärään piiloon munimaan. Muniminen ei ole mikään julkinen toimitus, eikä siihen tarvita toista kanaa seuraksikaan. Sitten on kiire syömään. Aamuruokailu on tärkeä, sillä pitkän yön jälkeen luomurehut maistuvat.

(Kukko seisoo ruokintalinjan päällä ja ilmoittaa alkavasta ruokailusta. Kanat järjestyvät riviin linjalle. Kaikki kanat pääsevät syömään yhtä aikaa.)

Ruokintalinjat käynnistyvät tiettyinä aikoina päivästä. Kukko osaa ennakoida hetken ja aloittaakin ruuasta ilmoittamisen samaan aikaan kuin hihna käynnistyy. Ko-ko-ko-koo kuuluu kukon kutsuessa parveensa kuuluvia kanoja. Kukon tehtävä on osoittaa mistä ruokaa löytyy. Kanat vastaavat kuuliaisesti ja kerääntyvät ruokintalinjan viereen omille paikoilleen.

Mikäli totutusta päivärytmistä poiketaan – kuten jos kanalaan tullaan päivärytmiin kuulumattomana kellonaikana – kukko ottaa jälleen ohjat käsiinsä. Kukon mallin mukaisesti uteliaat kanat tulevat katsomaan kanalaan tullutta vierailijaa. Todetessaan tilanteen rauhalliseksi kukko kiekaisee merkiksi ja kanat vastaavat. Totuttuaan vierailijaan kanat aloittavat tasaisen pulinan keskenään ja palailevat touhuihinsa. Osa torkkuu orrella, osa on syömässä tai juomassa. Lattialla hiekkakylvyssä tai kuopsuttamassa on suuri osa parvesta. On niitäkin yksilöitä, jotka viihtyvät munintapesässä koko päivän – liekö niissä työsuorittajan vikaa?

Monipuolista luomurehua

Päivärytmiin kuuluvien ruokintahetkien mukaisesti kanoille tarjoillaan luomurehua, jossa on luomuna tuotettuna ohraa, kauraa, hernettä ja kuivattua apilaa. Suurin osa rehuista tuotetaan omalla tilalla, siten myös kananlanta tulee hyödynnettyä. Riittävän valkuaisen varmistamiseksi kotoisia valkuaiskasveja voidaan täydentää luomusoijalla. Lisäksi kalkkia ja vettä on kanoilla vapaasti aina saatavilla.

Kokonaisia luomukauran jyviä heitetään myös kanalan lattialle. Silloin kukko pääsee taas pätemään esitellessään kanoilleen löytämäänsä ruokapaikkaa. Kanat saavat samoin toteuttaa viettiään, kuopsuttelevat ja etsivät jyviä heinäsuovasta.

(Kanat nokkivat kauranjyviä maasta kukon ilmoittamasta paikasta.)

 

Ulkona kesällä

Toukokuusta lokakuun puolelle kestävällä laidunkaudella luomukanat pääsevät ulos sään salliessa. Lämpötilaan kanat totuttelevat vähitellen. Tuulinen ja märkä ilma ei kanoja viehätä, silloin on parempi pysyä kanalan lämmössä. Useamman päivän kestävä yhtäjaksoinen sade pehmittää laidunmaan niin, että heti sateen jälkeen sinne ei ole menemistä. Varsinkin syksyllä sateet vaikuttavat laidunkauden pituuteen merkittävästi.

(Kanalan vierusta on syksyllä jo aivan mullalla. Satojen kanojen kuopsuttelu siirtää suuriakin määriä multaa, hiekkaa ja kiviä.)

Jalostettukin munakanarotu muistaa ulkona, että vaaran uhatessa on mentävä piiloon. Vaikka ulkona on kerralla satoja kanoja, petolinnun varjo silmäkulmassa saa koko lauman sisälle muutamassa sekunnissa. Kanalan seinän vierellä onkin pensaita, joiden alta kanat voivat tutkailla laidunmaata ennen kuin uskaltavat avoimelle alueelle. Sivuaitojen vierusta on myös suosittu kulkureitti, sillä muutamakin pidempi ruoho tai kanoille tunteen piilosta.

Kana ei halua lähteä kauaksi pesästään. Esimerkiksi yhdellä luomutilalla laitumella ei ole taka-aitaa, sillä kanojen laidunmaan jälkeen on tilan viljelty luomupelto. Kanat voivat mennä laidunalueeksi varatulla alueella niin pitkälle kuin uskaliaimmat tohtivat. Isännän mukaan erittäin harvoin joku menee viljellylle pellolle asti ja viimeistään kukon komento tuo seikkailijat takaisin parven turvaan. Silloin sivuaidat uteliaimpien kanojen kävelymatkan päässä laitumen reunalla riittävät.

(Kanalassa vierailupäivänä aurinko pilkisti ensimmäisen kerran neljän sadepäivän jälkeen. Kosteassa lämpimässä mullassa muhii välillä bakteereja, jotka voivat olla kanoille vaarallisia. Siksi laitumen pitää hetki kuivua, ennen kuin kanat pääsevät sateen jälkeen taas ulos. )

Keskellä viljeltyä peltoaukeaa sijaitsevalla laitumella on sen verran aina kesällä liikettä, että ketut tai muut pedot eivät tilan kulmilla viihdy. Illalla kanat aina palaavat kanalan turviin.

 

Jäljellä on luomukana

Munintansa päättävä luomukana on syönyt koko ikänsä luomurehua, saanut elää tilavassa kanalassa ja voinut toteuttaa kanamaista käytöstään. Reilun vuoden mittaiseen elämään on mahtunut myös monta kuukautta kestänyt kesä ja juoksentelu laitumella. Painoakin luomukanalla on reilun kilon verran.

Luomukanan liha on aivan eri asia kuin broilerin liha. Luomukanan liha on kiinteämpää. Sillä liha on lihasta, jota kana on tarvinnut orrelle hypätäkseen tai juostessaan laitumelta sisälle kukon käskystä. Luomukana on kasvanut reilusti yli vuoden verrattuna tehotuotettuun broileriin, joka kasvaa 31-35 vuorokautta.

Kanarotuina munivat kanat ja broilerit ovat erilaiset, sillä ne on jalostettu erilaiseen tehtävään. Munivalla kanalla on monet kanan luontaiset vietit tallella, sillä pidemmän elämän aikana viettejä tarvitaan. Broilerin ainoa tehtävä on syödä ja moninkertaistaa painonsa mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Kanan paluu ruokapöytään

Luomumunintakanat ovat kuten vanhanajan kanat, ensin ne munivat ja lopuksi ne syötiin. Nyt tämä on uudelleen mahdollista. Ruuanlaitossa tulee huomioida hiukan pidempi kypsennysaika. Kokonainen kana onkin helpoin kypsentää uunissa. Vuokaan voi laittaa samalla kypsymään aterian perunat tai juurekset. Vuoan pohjalle valuvaa nestettä kannattaa kypsennyksen aikana valella kanan pintaan, näin liha kypsyy meheväksi. Nesteestä syntyy myös erinomaisen ihana kastike, helpoimmillaan se onnistuu vain saostamalla liemi ja lisäämällä nokare luomuvoita.

 

Valvottua tuotantoa kuoriutumisesta lautaselle

Kaikki luomuketjun toimijat kuuluvat valvontaan. Kasvattamossa kirjataan kaikki käytetyt luomurehut ja tarkastaja käy valvomassa olosuhteet. Varsinkin hygieniasta ja tipujen terveydestä pidetään tarkasti huolta. Luomutilalla rakennukset, rehuntuotanto, laidun ja kanojen hoito kuuluvat säännöllisesti valvottuihin kohteisiin. Näin varmistetaan, että luomukanan elämä on sitä mitä pitääkin. Lisäksi valvotaan kuljetukset, teurastus ja tuotteiden jalostaminen kuluttajille tarjottaviksi tuotteiksi. Valvonnalla varmistetaan luotettava toiminta.

Luomukanaa voi syödä hyvillä mielin. Sen mahdollistavat luomun ammattilaiset, jotka haluavat tuottaa sinulle hyvää ja tehdä luonnolle hyvää.